Х W FREE ZONE FREE ZONE
ru
ua
en
ghjk

Optima Plaza

Business Centre, Lviv

Optima Plaza

The first business center in Lviv holding a “green” BREEAM certificate. The building’s aesthetics stem from its energy performance, allowing to reduce energy consumption by almost 40%. The main task was to create a quality, functional environment for demanding IT companies. This way, the city received a large IT Hub offering all conditions for the comfortable development of small and medium-sized businesses.

19 300 м2

Square meters

2014-2016

Timeline

Built

Status
Facebook

Please rotate your device

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
  • Human
    Tenants receive a complex with a car and bicycle park, food service establishment and gym.
  • Business
    The customer received a spectacular and efficient complex with a Very Good estimate of the international BREEAM standard.
  • Urban
    The city received a large IT Hub for comfortable development of small and medium-sized businesses.
Service types
Concept
Predesign
The architectural part of working documentation
One M2 architects
Interior design
One M2 architects
Customer Service Project Manager
Vitaly Parfenyuk
Client
PREA R&DI PJSC
Location
Ukraine, Lviv, 7-D Naukova St
Certificates
BREEAM In-Use “Very good”
Awards and recognitions
Crystal Brick
International competition
"House 2016"
Innovative green building
of the year - EEA Real Estate
Forum & Project Awards
2017
OFFICE PROJECT OF THE YEAR
EEA Real Estate
Forum & Project Awards
2017
Finalist - Retail Development
European Property Awards
2018

Objective:

  • Creating quality, functional environment for demanding IT companies
  • Creating an A-class business center, which means stricter requirements to premises, engineering systems and design solutions
  • Creating an energy efficient and economically viable property
  • Erecting a building on the site without harming the green area while complying with all standards
  • Accommodating energy-intensive requirements of IT tenants

Challenge:

Building an international-class property in local market conditions. Finding expressive architectural solutions without reducing total space of the building’s designed number of storeys. Keeping the building’s nine storeys to make our architectural solutions more expressive without reducing total space.

Hardships:

  • Harmonizing a modern building with the surrounding edifices built during the Soviet era
  • The building’s location in an industrial zone
  • Bounded area of the site
  • For the first time we used Revit for a consolidated network plan
  • Search of an affordable and efficient heating solution

Solutions:

  • To make the building expressive, façade panels were made of the thoroughly selected oxidized copper shade
  • We were able to depart from the obsolete linear structure with hallway system, breaking down the building’s single composition into three rhythmic objects and tying aesthetics to energy performance
  • The breakdown of property into three blocks also allowed to create a large lighting front
  • An inclined ramp in itself represents a car park integrated in the building’s structure
  • Protective shading system is made from metal lamellas emphasizing the depth of the southern façade and graphically crossing over the continuous panoramic glazing
  • A half of the stylobate is given to indoor parking; its facades are covered with metal grates providing for natural ventilation and helping reduce expenses on installation of ventilation and smoke removal systems
  • Some offices on the second and third floors have an own individual terrace on the roof
  • Facades on the northern and southern sides differ from each other, reacting to the cardinal directions; by emphasizing this function, architects have created an image
  • The project’s engineering concept included several options, some of which have never been used in Ukraine before
  • The proposed options of energy efficient solutions included a full estimate of the project’s costs, cost effectiveness and rate of return
  • One of the options included reduction of the property’s electric power by accumulating cold in an ice generator, accumulating ice by using electricity during nighttime
  • The building’s air heat pump provides two sources of heat backing up each other. During a transitional (fall/spring) period, the building can be heated before and after the heating season
  • We made an analysis and a table of energy consumption indicators based on tariffs to make it easier for the client to choose energy efficient solutions
  • Mechanical ventilation with СО2 sensors for all leased premised
  • Ventilation equipment is housed in a separate room, and the corridor was widened to accommodate engineering networks
  • Engineering networks were installed in the space above the ceiling

Facts and details:

  • The client brought a ready solution which he considered old-fashioned, and asked for a more efficient and modern solution
  • At the time of commissioning, 60% of premises have already been leased
  • The parking has 268 car parking spots and 50 free bicycle parking spots. Three electric vehicle charging stations are located near the parking entrance
  • The base column spacing of 8.1 m is optimal for the efficient use of office space and suitable for comfortable car parking
  • We have developed an innovative design documentation for the business center. Detailed documentation was developed on its basis by One M2 Architects
  • In October 2016, the neighborhood where the business center is located became the pioneer in implementation of “smart city” technologies
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more