Х W FREE ZONE FREE ZONE
ru
ua
en
ghjk

101 Tower

Business Centre, Kyiv

101 Tower

A laconic and simple yet ideal exterior solution for a massive building made it one of the city’s prominent modern landmarks.

61 850 м2

Square meters

2009

Timeline

Built

Status
Facebook

Please rotate your device

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
  • Human
    Large glazing space provides sufficient amount of sunlight to offices and offers panoramic views. Thanks to an interesting solution of the parking complex’s façade glazing, visitors don’t even suspect that cars are parked right above the entrance on the first five floors of the building.
  • Business
    The building’s stylish appearance emphasizes its status of an A-class business center. The building’s owner has received modern, cost-effective solutions that could be used for decades to come.
  • Urban
    The city has received an outstanding landmark. A laconic, modern edifice that aptly completes Lypkivskoho Street’s urban planning axis with a high-rise accent.
Service types
Architectural solutions for the exterior
Client
KAN Development
Location
Ukraine, Kyiv, 57 Lva Tolstoho St

Objective:

The client requested an exterior solution while construction of the building’s lower floors was already underway. We had to suggest an expressive exterior solution offering alternative to the traditional order system featuring pilasters and cornices

Challenge:

Finding a solution that could convince the client to drop the idea of making façade in the classical style

Hardships:

  • The building’s bulky shape requiring “workout”
  • New technical solutions we had to develop
  • Fast decisions had to be made as the building’s construction was in full swing

Solutions:

  • We decided to make this asymmetric and quite massive building lighter by slightly rounding the external line of the building’s envelope and skew the glazing rising above the building’s roof
  • In order to make the building slimmer and visually reduce its volume, white strips have been applied onto façade glazing
  • The shift of strips on glazing indicates that the building consists not of one single volume but of two horizontally shifted halves
  • To ensure natural ventilation of parking space, we offered a solution of glass panels placed at an angle like blinds

Facts and details:

  • Initially, the building was intended to be over 30 storeys
  • According to the original project, glazing was designed as a single surface running all the way to the top of the building, but subsequently, design specifications were changed and today, the line where the top part of glazing joins the main volume can be seen on the facade
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more