Х W FREE ZONE FREE ZONE
ru
ua
en
ghjk

Time

Residential Complex, Kyiv

Time

Two buildings of the complex located at an angle and form the front of the street, hiding behind them the inner space featuring pedestrian courtyard and a children’s slide. Recognizable shape of this complex is formed by different-story sections with consoles in the most active corners. A polygonal surface of all-glass bay windows creates the unique image of the complex, dynamically changing reflections of the surrounding space and sun rays.

57 700 м2

Square meters

2016-2019

Timeline

Build

State
Facebook

Please rotate your device

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
  • Human
    Comfortable living is created by not just unique and thought-out layouts but also the environment featuring modern conveniences: multifunctional pedestrian courtyard, sports and recreation areas, a restaurant, café and spacious kindergarten.
  • Business
    Numerous functions are concentrated on a small site, creating an attractive complex. Most apartments offer wonderful panoramic views of the city.
  • Urban
    An excellent environment with the necessary infrastructure. An interesting, memorable image.
Type of service
Pre-project
Project
Working documents
Project participants
bUd development
SK-Technologies LLC
Komatech-S PE
Client
bUd development
Location
Ukraine, Kyiv, 38 Lypkivskoho St

Objective:

  • Renovation of the area
  • Developing a multifunctional residential complex with built-in volumes
  • Creating an interesting shape and thinking out connections between the pedestrian courtyard located at the second level and all sections
  • Providing access to kindergarten from the outside, and dividing human flows in the poly-functional environment

Challenge:

Accommodating a residential complex, two-level parking and kindergarten on a small site, while separating motor traffic and pedestrian space and creating a large, comfortable courtyard

Hardships:

  • A confined area surrounded by illegally-erected garages, which should be kept at a distance

Solutions:

  • The inner courtyard is accessible from the second, and in some places from the third floor
  • Multi-story consoles create an expressive and unusual silhouette
  • The glazing shaped as triangular bay windows creates kinetic effect thanks to the play of refractions and reflections
  • An interesting ramp solution provides access to the second-level inner courtyard from the third floor via a spiral-shaped ramp
  • Sports and children’s grounds are separated by terrace levels and green space
  • Exhaust ventilation of the underground parking reaches the roof of top floors, bypassing the inner courtyard
  • Penthouses with double-height living room space and “inclined ceilings” are located on upper floors under hip roofs, overlooking one façade as a two-story and the opposite façade as a single-story apartment
  • The two-level parking is accessible from apartment buildings by noiseless elevators

Facts and details:

  • 97% of apartment layouts are designed according to PRO standard
  • The kindergarten, which can receive 140 children, has its own area and will be open to not only the complex’s residents but children from the entire neighborhood
  • There are rooms for storage of bicycles, prams and sledges near every entrance to the courtyard
  • Some apartments have an own terrace
  • The best panoramic views are on the southern side, which overlooks the city’s outskirts, lakes and private homes; the western side faces Solomianska Square and the urban area beyond it, and the eastern side offers a view of the city center toward the Dnieper. On all these three sides, Time has “television” facades with zigzag-like bay windows
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more