Х W FREE ZONE FREE ZONE
ru
ua
en
ghjk

Pasichnyi

Residential Complex, Lviv

Pasichnyi

A new level of comfort in Lviv's residential real estate. Unconventional solutions for a conservative market have turned a typical bedroom suburb into a prosperous residential area with an actively developing infrastructure.

142 940 м2

Square meters

2014-2019

Timeline

Build

State
Facebook

Please rotate your device

img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
img
  • Human
    A comfortable humane environment for life with thought-out layouts at an optimal price.
  • Business
    Due to architectural solutions, unattractive sleeping area on the outskirts of the city has transformed into a modern, perspective residential district.
  • Urban
    New architectural solutions did not cross out the existing buildings, but on the contrary, allowed for quality improvement of the area in general and development of a residential neighborhood as a coherent ensemble.
Service types
Predesign
Design
Detailed design documentation
Client
Vash Dom Company
Location
Ukraine, Lviv, 133 Pasichna St
Awards and recognitions
A prizewinner in the High-Rise Apartment Building nomination of the 2017 Facade of the Year from Baumit

Objective:

  • The client contacted us when the first house had already been implemented in a large microdistrict for residential development on 14 hectares, while the following were in the process of finding new architectural solutions. We had to offer innovative solutions for the local market.

Challenge:

For the client, it was quite a risky decision to agree to apply non-standard plans for Lviv

Hardships:

  • Stereotypes existing in the local residential property market
  • The site’s steep terrain

Solutions:

  • The separation of pedestrian and motor traffic space in a residential neighborhood was used for the first time in the region
  • In a building with individual boilers, we applied the PRO apartment principles with division into sitting and sleeping zones; this way, kitchens were enlarged and joined with living rooms, and apartments are ranked by the number of bedrooms, not rooms
  • Optimization of layout solutions allowed to increase utilization of apartments while reducing their space
  • To preserve the residential neighborhood’s uniform style, we adhered to façade colors of the existing buildings
  • Joined window openings help visually perceive 8- and 9-story buildings as having four tiers
  • Since the site’s terrain drops by up to 4.5 m, the pedestrian space of buildings is connected by a large ramp
  • The use of sections with different number of stories helped diversify the silhouette
  • Some sections had their tops cut off or, to maintain silhouette, they were painted in a different color
  • The inner courtyard space is divided into an active recreation zone for children and adults, quiet spots, a fruit garden and a solarium with lawn

Facts and details:

  • The 5th building has unusual, two-level apartments on lower floors with a double-height living room, an own entrance and a front yard.
  • The residential complex has the total of 2500 apartments
  • The residents have the option of connecting to the centralized supply of artesian water to their apartments
  • The complex’s infrastructure includes stores, offices, a pharmacy, service outlets and, in the future, a kindergarten
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more